UvA en Bosch breiden samenwerking uit met nieuw onderzoekslab
Het UvA-Bosch Delta Lab is een gezamenlijk lab opgericht door de Universiteit van Amsterdam en Bosch om onderzoek en informatie-uitwisseling te versterken in fundamenten van Deep Learning for Automotive en Computer Vision.
In 2017 openden Bosch en UvA het Delta Lab op het Science Park in Amsterdam. In vier jaar tijd hebben in totaal 10 postdocs en promovendi in het lab onderzoek gedaan naar Deep Learning en de toepassing van AI op voertuigen. Met Delta Lab 2 wordt die samenwerking nu uitgebreid.
Voor Bosch is artificiële intelligentie een sleuteltechnologie. Vanaf 2025 zullen alle producten van Bosch over AI beschikken of met deze technologie worden ontwikkeld of geproduceerd. Hiervoor werd al in 2017 het Bosch Center for Artificial Intelligence (BCAI) opgericht vanuit reeds bestaande business units. Het BCAI versterkt het leiderschap van Bosch op het gebied van industriële AI en ontwikkelt op zeven internationale locaties veilige, robuuste en verklaarbare AI-oplossingen voor toepassing in het hele bedrijf.
UvA-Bosch Delta Lab 2
Vrijdag 23 september 2022 werd Delta Lab 2 officieel geopend. De UvA en Bosch zijn overeengekomen hun gevestigde samenwerking uit te breiden met de lancering van een nieuw publiek-privaat onderzoekslab.
'Voor Bosch is samenwerking en nauwe uitwisseling met de academische wereld een essentieel onderdeel van onze inspanningen voor de ontwikkeling van veilige, robuuste en verklaarbare AI. Door de eerder succesvolle samenwerking tussen UvA-Bosch Delta Lab uit te breiden en opnieuw af te stemmen, realiseren we onze ambitie om baanbrekend onderzoek te combineren met een hoog toepassingspotentieel', zegt Michael Fausten, Senior Vice President en hoofd van het Bosch Center for Artificial Intelligence (BCAI).
Delta Lab 2 zal zich richten op het gebruik van artificiële intelligentie en machine learning voor toepassingen in computer vision, generatieve modellen en causaal leren. Het lab zal worden geleid door prof. Theo Gevers en dr. Jan-Willem van de Meent van de UvA. Dr. Eric Nalisnick wordt de dagelijkse labmanager.
Interview met Jan-Willem van de Meent en Thomas Kropf
In Delta Lab 2 zullen tien promovendi, een postdoc en een labmanager de komende vijf jaar werken aan projecten met een totaal budget van 5,2 miljoen euro. Er wordt gestreefd naar nieuw onderzoek naar diepe (op causale en partiële differentiaalvergelijkingen gebaseerde) generatieve modellen; zekerheid en causaliteit in machinaal leren; en 3D-computervisie.
Scroll verder voor het dubbele video-interview met Jan-Willem van de Meent, hoofd van het UvA Deltalab en Thomas Kropf, voorzitter van Bosch Corporate Research and Advance Engineering.
Thomas Kropf van Bosch (links) en Jan-Willem van de Meent van de Universiteit van Amsterdam (rechts)
Interview met Delta Lab 1 & 2 Managers
Herke van Hoof, voormalig labmanager van Deltalab 1, geeft het roer door aan Eric Nalisnick.
Het komt steeds vaker voor dat bedrijven en universiteiten samenwerken aan AI-projecten. De samenwerking tussen de UvA en Bosch is daar een voorbeeld van.
Herke: 'Het is ook belangrijk om te bedenken dat veel bedrijven heel graag AI-onderzoekers willen aantrekken. In de loop van het vierjarige onderzoek bezoeken onze promovendi een aantal keren het hoofdkantoor van Bosch in Duitsland bezoeken. Natuurlijk hoopt Bosch dat sommigen van hen blijven en daar gaan werken.’
Eric: 'In het verleden hadden we vooral overleg met het management van Bosch, maar dit keer hebben we de onderzoekers van het bedrijf er vanaf het begin bij betrokken.' Lees hier het volledige artikel.
Lees meer over DeltaLab 2 op onze perswebsite van Nederland : hier.